Geschiedenis

In 1355 wordt er voor het eerst over een herberg in Oegstgeest gesproken. Deze herberg heeft haar naam 'De Voskuyl' te danken aan het feit dat men in de omgeving vossen in een kuil vangt. In 1517 wordt de herberg verwoest, herbouwd en worden er hagepreken gehouden.
De weg waaraan de herberg ligt, verbindt het historische Leiden met de vissersdorpen Noordwijk en Katwijk aan de kust van de Noordzee. Het is langs deze weg dat in 1926 twee ondernemende jonge mannen 6.000m² grond kopen met daarop een idyllisch wit huisje, met het idee er een theeschenkerij te beginnen. Eén van hen, Leo van der Putten, is een fantasierijk tuinexpert die zijn ideeën opdoet in Engeland. Van der Putten wil eenmaal terug in Holland zijn geluk in de tuinarchitectuur uitproberen. Zijn compagnon in dit avontuur, de timmerman Brik, verbouwt het kleine huis tot theeschenkerij. Dankzij de inmiddels drie eeuwen oude beuk wordt de naam veranderd in ‘De Beukenhof’.

Van der Putten ontwerpt een wandeltuin en begint samen met Brik met de verkoop van planten en het schenken van thee aan adellijke families op weg naar stad of zee. In 1948 verandert de uitspanning in De Beukenhof zoals wij die nu kennen.